Kjetil Reite

Det er ulovlig å telte flere steder i Kristiansand. For eksempel i Jegersberg. Dette bildet er fra Øvre Jegersbergvann der noen hadde satt opp teltet sitt i vår.

Mistenker at folk telter ulovlig etter tips på sosiale medier

Kristiansand kommune merker at det har blitt mer populært å være teltturist. På noen kommunale friområder har det vært tre -fire ulovlige telt samtidig.

Publisert:
Kristiansand kommune

KRISTIANSAND: Et av stedene det har blitt populært å sette opp telt er Kvarenes i Ytre Randesund. Her går det gangvei ned til den vesle stranden.

Den har i sommer blitt benyttet av turister som har fått høre om idyllen.

– Jeg kjenner folk som har sluttet å bruke stranden siden det er så mange som bruker den til å telte. Men dette er områder som kommunen har brukt penger på å opparbeide, så det er helt urimelig at de som skal bade her blir fortrengt, sier Trond Kjærstad.

Han er en av de som har reagert på at teltturister slår seg til på stranden og som har sendt brev til Kristiansand kommune.

Les også

Frykter telting vil ødelegge Odderøya

Les også

Bytter ut camping med «glamping»

Les også

Bruker Odderøya som bobilplass: – Det er ikke akseptabelt

Okkuperer

En annen klager skriver til Kristiansand kommune at de ga opp å bruke stranda

«Det var satt opp tre telt (hvorav to store) på gressletten og et partytelt over bålplassen hvor det var rigget til "kjøkken". Da var det ikke plass til badende å legge seg til der. På stranden var det fylt opp ned brett og gummibåter, og i tillegg var det løse hunder. Det var ikke mulig å slå seg ned der, så vi snudde», står det i et brev som er sendt til Kristiansand kommune tidlig i august.

I kommunen forteller parksjef Aase Hørsdal at det slett ikke er uvanlig med denne type klager. Og det blir ikke akkurat mindre ulovlig telting.

– Vi ber teltere fjerne seg nesten daglig. Slik er det hvert år. Men i år har det vært slik at vi har fjernet tre-fire teltere om gangen på samme sted, sier Hørsdal.

Sosial medier

Det er ulovlig å telte både på Kvarenes og andre friområder som for eksempel Hamresanden, Hellevika og Bymarka. Men ryktet om stedene sprer seg og Hørsdal mener at sosiale medier kan være en grunn til at det plutselig kommer så mange teltere til for eksempel Kvarenes som ligger nokså avsides til.

– Vi har diskutert om det kan være en grunn. Noen har kanskje lagt seg til for å telte uten at noen har sagt at det er ulovlig. Så har de lagt ut et bilde, og det kommer andre og slår seg til på samme sted, sier Hørsdal.

De fleste friområdene har skilt der det står at det ikke er lov å sette opp telt. Men siden friområdene ofte har både grill, toalett og gressplen ser det fristende ut å bryte forbudet.

– Men så skal det sies at folk er flinke til å fjerne seg når vi forteller om campingforbudet. Der har vi ikke hatt noen problemer, sier Hørsdal.

Trend

Trond Kjærstad forteller at folk har gått på do i veikanten og at barnefamilier har forlatt Kvarnes på grunn av tellturistene.

I Kristiansand kommune sier Hørsdal at de vil vurdere mer skilting på stedet.

Men ulovlig telting på friarealer vil det trolig også bli resten av sommeren og neste sommer.

– Vi ser at teltturisme har fått en oppsving i hele Europa. Så det er nok ikke bare det fine været i sommer som spiller inn, sier Aase Hørsdal.