Bjelland, Kjartan

Agder Havraftings båt har ikke vært på sjøen i sommer. Kemneren i Kristiansandsregionen tok beslag i den etter et ubetalt skattekrav.

Agder Havrafting konkurs

Da de ikke fikk betalt skattekravet sitt, tok kemneren beslag i Agder Havraftings båt. Så gikk de til tingretten og begjærte selskapet konkurs.

Publisert:
Konkurs

KRISTIANSAND: Kemneren fikk medhold i Kristiansand tingrett og dermed er det slutt for selskapet.

– Det er en institusjon i byen som nå ikke lenger er her. Jeg har drevet med dette i 13 år, sier Nils Martin Nilsen, styreleder i Agder Havrafting.

Saken var oppe i Kristiansand tingrett på torsdag. Bakgrunnen for konkursen er et ubetalt skattekrav på 123.961 kroner.

Ikke lei seg

Ut over dette er det ifølge kemneren også et skattekrav og forfalt arbeidsgiveravgift på til sammen 941.000 kroner. Men dette var ikke grunnlag for konkursbegjæringen.

Ifølge Nilsen har det ikke vært drift i selskapet i år.

– For min egen del har jeg hatt min første sommerferie på mange år, så jeg er ikke lei meg. Nå får dette gå sin skjeve gang, men det kan hende jeg kommer tilbake på et senere tidspunkt. Men da med grønn drift. Dagens modell med store utslipp er nok litt på hell, sier Nilsen.

Vegard Damsgaard

Nils Martin Nilsen fotografert i båten i 2015.

Ikke enig

Torsdag kveld hadde han ikke lest kjennelsen og kunne derfor ikke kommentere saken ytterligere. Men ifølge dommen har Nilsen bestridt konkursbegjæringen. Han mener det er verdier nok i foretaket til å dekke skattekravet.

Han mener også at flere av kravene er omstridt og at kemneren har fratatt ham mulighetene til å tjene penger.

De har nemlig tatt arrest i havraftingsfartøyet på grunn av skattekravet. Fartøyet ligger nå i opplag.

Uten båt kunne heller ikke selskapet fortsette sin virksomhet.

Arkivfoto

Det er tatt arrest i båten.

Har lov

Men retten mener at kemneren har lovhjemmel til å ta arrest i havraftingsbåten. De kan heller ikke se at det er andre verdier i selskapet. De legger til grunn at den saksøkte er insolvent (ikke betalingsdyktig).

Retten mener også at selv om kravene blir bestridt, er ikke det nok til å unngå konkurs.

Bostyrer Øystein Vikstøl sier følgende:

– Hvor store kravene blir tør jeg ikke si, for de er ikke anmeldt. Foreløpig har det kun kommet offentlige krav. Jeg har bedt om regnskapet og får det over helgen. Det er ikke ført lenger enn halvveis inn i 2017. Jeg har bedt ham komme med alle bilag, slik at vi kan gå gjennom dette og rekonstruere det opp i et regnskap. Noe penger blir det i boet på grunn av båten, sier Vikstøl.

– Er det verdier nok i foretaket til å dekke skattekravet?

– Jeg kan ikke si bastant ja eller nei. Men det har jeg ingen tro på. Eneste aktive er denne raftingbåten. Den vil bli solgt så snart som mulig, sier han, og legger til at andre kreditorer og så har krav:

– Fristen går ut om seks uker, så det kan komme krav innen den tid, påpeker Vikstøl.