Sondre Transeth

Med unntak av et tordenbrak var det onsdag stille før stormen i Arendal. Ordfører Robert Cornels Nordli fortalte at det så langt var påmeldt 206 stands og 1083 arrangementer.

– Behov for dansegolvet Arendalsuka

Arendals ordfører Robert Cornels Nordli synes det er gøy å stå sammen med hele Sørlandet om Arendalsuka. Han er ikke like begeistret for Kristiansands busskortstunt.

Publisert:
Nyhetsintervjuet

– Hva er status i Arendal uka før uka?

– Det er stor glede, optimisme, og vi er utålmodige med å komme i gang. Dette er ikke bare et Arendals-arrangement, det er et nasjonalt arrangement som hele Sørlandet står bak. I fjor var det 200 stands, nå har vi 206 påmeldte. Det var 798 arrangement i fjor, foreløpig har vi 1083 arrangementer. Vi er likevel opptatt av å ha best mulig arrangementer, hvor vi ønsker at du skal være klokere når du går ut enn da du kom inn.

– Hvordan skal man orientere seg og velge med så mange alternativer?

– Det fine er at når du står på Kanalplassen, kan du nesten slå en passer på 200 meter, og så finner du alle arrangementsstedene. Du bør gjøre som meg og gå inn på nettsiden på forhånd. Skriv inn noen søkeord på hva du er interessert i. Du vil finne de fremste personene innen mange ulike felt. Det er knallgøy.

Loading...

– Har du selv plukket ut noen favoritter som man må få med seg?

– Jeg gleder meg stort til ungdomspartilederdebatten. Det er bare å ta med blokk og penn og notere ned de retoriske poengene. Det er en av de friskeste debattene. I tillegg har vi selvsagt partilederdebatten som igjen er direktesendt. Det blir en opptrapping mot valget som kommer neste år.

– Dette er jo ikke et valgår. Vil det kunne legge en demper på engasjementet rundt uka?

– Jeg er enig i resonnementet. En skulle tro at uka fikk en dupp, men vi har fått det motsatte. Det er et behov for det dansegolvet Arendalsuka er for folkevalgte, næringslivet og de frivillige organisasjonene. Det er spennende for den demokratiske utviklingen, og gir en arena for ytringer. Det er tydelig at de finner det interessant å være her.

Les også

Ville ha Obama og Clooney til Arendalsuka

Les også

– Arendal er som skapt for dette

Sondre Transeth

Robert Cornels Nordli forteller om en stigende puls hos dem som snart skal ta imot det man forventer er mer enn 70.000 mennesker neste uke.

Jeg var for første gang til stede på Almedalsveckan i Sverige i år, og det var et helt annerledes arrangement. Den politiske ytringen og debatten var ikke like mye til stede. Under Arendalsuka er alle arrangementer gratis. Det er en kamp hele tida, ved at mange ønsker å ta betalt for arrangementene.

– Kan man oppleve at konseptet får noe slitasje over noen år? Hvordan er interessen?

– Jeg vil si det fortsatt er veldig vind i seilene. Interessen er økende. Vi ser at det tar tid for ulike aktører å skjønne konseptet og hva det går ut på. Demokratiet er stadig i utvikling og det er nye ting å debattere. Jeg tror Arendalsuka har sin plass i det norske samfunnet og gir luft til den demokratiske debatten.

– Øystein Djupedal, leder i programkomiteen, har snakket om å få Michelle Obama til Arendalsuka. Deler du den iveren?

– Programkomiteen setter opp programmet uavhengig av rådet. Men vi har behov for å få krydret samfunnsdebatten med noen som kan kommer med refleksjoner utenfra. Det har noe for seg å ha noen som alle kjenner for å få i gang en sånn debatt. Vi har jo tidligere hatt redaktøren av Charlie Hebdo her, og i fjor hadde vi John Podesta.

Sondre Transeth

Ordføreren er ivrig når han forteller om hvordan den lave terskelen under Arendalsuka kan bidra til å stimulere samfunnsdebatten.

– Det var jo et tilfelle i fjor hvor en gruppe ble bortvist fra Arendalsuka. Hvor går grensa for hva dere tillater?

– I fjor ble det utlevert fem advarsler og to ble bortvist. Det handler om brudd på de kriteriene Arendalsuka har. Kriteriene er nevnt på nettsiden, og vi avviser flere hvert år. Det kan handle om kommersielle aktører som ønsker å ta betalt eller bettingselskap som ikke er innenfor norsk lovgivning.

– Eliten i Norge kommer ned hit. Men benytter vanlige folk i Arendal seg av tilbudene?

– Tilbakemeldingene fra fjoråret var at det var flere innbyggere enn noen gang som benyttet seg av arrangementene. Også næringslivet benytter det. I stedet for å saumfare etter en konferanse eller noen som kan fagfeltet, benytter de seg av at de er her. Her blir jo gjerne foredragsholderne værende og du kan ta en kopp kaffe etterpå.

– Hva med resten av Sørlandet? Er de med?

– Det er et arrangement som Sørlandet står bak. For et par år siden ble det anslått at det var 70.000 personer innom. Det får du ikke uten at innbyggerne på Sørlandet er med.

Sondre Transeth

– Som ordfører i Arendal: Det nærmer seg fylkessammenslåing, og storebror Kristiansand vil bli større på grunn av kommunesammenslåing. Hva tenker du om Arendals rolle i lys av det?

– Jeg synes problemstillingen blir feil. Det som er bra for Arendal, er bra for Kristiansand. Det har lite for seg å hakke på hverandre og å konkurrere mot hverandre. Man skal konkurrere sammen.

Kristiansand blir kritisert for å lokke studenter til å melde flytting byen. Hva synes du om det?

– Jeg opplever at Kristiansand ønsker å jobbe i fellesskap for Sørlandet. Men så er det teori og praksis. Her er det en sak hvor de i praksis burde vist romslighet mot andre kommuner. Derfor blir det feil det Kristiansand gjør. Vi mister inntekter, men det er nok enda mer alvorlig for de mindre kommunene. Det bør de lytte til.

Regjeringen strammer inn på kommuneøkonomien og det merker vi veldig. Kristiansand har samtidig størst vekst i tilskudd, mens kommunene rundt ikke får den samme økningen. Derfor blir det litt trist hele saken. Vi havner i en budkrig på våre studenter på vårt felles universitet. Jeg synes Kristiansand burde stoppe. Jeg er ikke ordfører der, men jeg håper Kristiansand revurderer det.

– Vil dere komme med mottiltak?

– Vi må se hva vi skal gjøre. Om jeg nå taper en million kroner, og kan unngå det ved å bruke 500.000 kroner... Vi kommer til å vurdere det.

– Er sånt utfordrende når man skal slå sammen fylkene?

– Nei, da har det mindre betydning. Jeg er mer opptatt av at vi får de regionale og statlige arbeidsplassene som vi har blitt lovet. Jeg ser at summen av arbeidsplasser som skal bli plassert i Arendal minker. Jeg er mer bekymret for det.

Sondre Transeth

Snart vil det strømme på med folk, stands og arrangementer i Arendal. Ordfører Robert Cornels Nordli ser fram til å stå i midten av det hele.

Les også

Sponses for å flytte fra Kristiansand

Les også

Omstridt ordning ga rekordstor folkevekst