NTB Scanpix

– Jeg har registrert at tidligere etterretningssjef-sjef Kjell Grandhagen mener fiskeriministeren bør vurdere sin stilling, og det er jo en sterk uttalelse fra en person som kjenner den sektoren, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Grøvan krever full gjennomgang av Iran-reisen: - Sandberg har en rufsete omgang med formaliteter som ikke inngir tillit

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) krever full gjennomgang av fiskeriminister Per Sandbergs Iran-reise slik at Stortinget kan vurdere om han har deres tillit.

Publisert:
Hans Fredrik Grøvan

OSLO: – Det har vært stilt spørsmål knyttet til Iran-reisen der svarene har vist at sikkerhetsreglene ikke har vært fulgt. Nå har det også kommet fram at han i februar deltok på feiringen av Irans nasjonaldag uten at dette var klarert med embedsverket. Derfor bør vi nå få en full gjennomgang av detaljene knyttet til Iran-reisen: Hvem har han møtt og hvilke arrangementer har han deltatt på, sier Grøvan til Fædrelandsvennen.

– Hvis det viser seg at han også har deltatt på andre arrangementer uten å ha rådført seg med verken embedsverket eller regjeringen, må vi få en full redegjørelse. Sandberg har en veldig rufsete omgang med formaliteter som ikke inngir tillit, sier KrF-representanten fra Vest-Agder.

– Mener du på bakgrunn av det du vet nå at Per Sandberg bør gå av?

– Det er for tidlig å si. Nå må vi først vurdere svarene Erna Solberg har varslet at hun skal gi før vi trekker noen konklusjoner. Men jeg har jo registrert at tidligere etterretningssjef-sjef Kjell Grandhagen mener han bør vurdere sin stilling, og det er jo en sterk uttalelse fra en person som kjenner den sektoren, svarer Grøvan.

Les også

Bombardert med Iran-spørsmål under Skalldyrfestivalen

Ubesvarte spørsmål

KrF-representanten fra Vest-Agder utelukker ikke at spørsmålene rundt fiskeriministerens Iran-reise kan medføre et ekstraordinært møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen der han selv sitter:

– Nå må vi først avvente svarene statsminister Erna Solberg har varslet at hun skal gi til Stortinget. Hvis det fortsatt gjenstår ubesvarte spørsmål, må det vurderes, sier han.

Han regner med at statsministeren vil gi sin redegjørelse i løpet av en uke eller to.

– For meg blir det også spesielt viktig å høre hva PST sier om sikkerhetsrisikoen. Deres faglige vurdering bør vi få kjennskap til, om ikke i alle detaljer så i hvert fall konklusjonen så vi vet hva fiskeriministeren har utsatt Norge for, understreker Hans Fredrik Grøvan.

- Min hovedbekymring er den sikkerhetsrisiko han har utsatt Norge for ved ikke å følge de nødvendige prosedyrer i forbindelse med sin reise til Iran, sier Grøvan.

Les også

Statsministeren: – Sandberg brøt reglene

Les også

Siv Jensen om Sandbergs tur: – Jeg ble overrasket

Brøt sikkerhetsreglene

Det var i slutten av juli det ble kjent at fiskeriminister Per Sandberg (58) var på ferie i Iran med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes (28), etter at Letnes la ut bilder av det forelskede paret på sosiale medier.

Det ble etter kort tid klart at Sandberg ikke hadde varslet verken departementet eller statsministerens kontor om reisen før han dro, og at han hadde med seg sin jobbtelefon. Begge disse forholdene er klare brudd på sikkerhetsrutinene. Siden er det blitt kjent at han også har hatt med seg mobiltelefonen på en reise til Kina i mai.

Statsminister Erna Solberg (H) har gitt klart uttrykk for at Sandberg har brutt sikkerhetsreglene, men har fortsatt tillit til fiskeriministeren.

– Kan denne saken få betydning for KrFs forhold til regjeringsspørsmålet, Grøvan?

– Nei, overhode ikke. Dette er en enkeltsak som i første omgang gjelder en enkelt statsråd, sier KrF-representanten som står midt oppe i partiets retningsvalg. Avklaringen rundt hvilken vei de skal gå er ventet i høst, og hele det politiske Norge venter i spenning.

Les også

Grøvan kan felle Erna

Les også

Sandberg: - Jeg skulle ikke tatt med jobbtelefon til Iran

Regjeringskrise?

Sandberg-saken kommer parallelt med en annen betent sak som skal behandles i kontroll- og konstitusjonskomiteen 27. august, nemlig Riksrevisjonens rapport om objektsikring som ble lagt fram i juni.

Der ble det konkludert med at feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med.

Grøvan har gjort det klart at han mener regjeringen ga et sminket bilde av sannheten i en høring i 2016, og Ap-leder Jonas Gahr Støre har overfor TV2 antydet at saken kan medføre regjeringskrise.

– Er det sannsynlig at KrF vil støtte en Ap-regjering etter et eventuelt mistillitsforslag mot regjeringen?

– Det vil jeg overhode ikke spekulere i. KrF er ikke på regjeringsjakt, men objektsikringssaken er alvorlig fordi det bildet regjeringen gir er så forskjellig fra det Riksrevisjonen presenterer. Nå skal vi borre grundig i den og hører hva regjeringen svarer på Stortingets spørsmål før vi konkluderer, sier Hans Fredrik Grøvan.