Espen Sand

Knut Lindseth åpnet årets Skalldyrfestival. På åpningen hadde med seg et skjerf han fikk på festivalen i 1989. - Som skjerfet håper jeg årets festival blir lang, fargerik og god, sa Lindseth.

Offisielt åpnet: - Delte meninger om Skalldyrfestivalen

Nok en gang snus Mandal på hodet andre helgen i august. Tidligere ordfører Knut Lindseth fikk æren av å åpne Skalldyrfestivalen.

Publisert:
Skalldyrfestivalen 2018

MANDAL: Det er 30 år siden Skalldyrfestivalen krabbet inn i Mandal sentrum for første gang.

Festivalen har gått gjennom mange faser, og en periode var det mer rølpefyll enn festival med fokus på skalldyr og mat. En annen periode var økonomien så skral at den måtte reddes hvert år.

Trygve Skramstad

Dette bildet er tatt i Bryggegata under Skalldyrfestivalen i 1990. Det berømte skalldyrbordet på 200 meter var full av gratis mat til alle som ville ha. Over 50.000 kom til festivalen dette året.

I dag er Sørlandets største festival en familievennlig folkefest med solid økonomi.

– I mange år var nok meningen om festivalen delt blant mandalittene. Nå tror jeg de fleste ser positivt på den, sa Knut Lindseth, som fikk æren av å åpne festival nummer 31 i rekken.

Inspirert av trebåtfestivalen

Mandals tidligere ordfører og mangeårig museumsbestyrer har opplevd samtlige festivaler. Under åpningen talte han om hvordan festivalen kom i stand på slutten av 80-tallet.

Espen Sand

Skalldyrgeneral Jallis Eriksen (t.v), Knut Lindseth og konferansier Toby Tørresen under åpningen av Skalldyrfestivalen.

– Initiativet kom fra Petter Backstrøm og Kristian Gahre, som etter å ha vært på trebåtfestivalen i Risør, mente at Mandal kunne lage noe som var bedre enn det de hadde opplevd. De fikk handelstanden med på laget og det første budsjettet var på 100.000 kroner, mintes Lindseth.

Skalldyrgeneral Jallis Eriksen mente Lindseth var den perfekte personen til å åpne årets festival.

Festivalsjefens tre høydepunkter

– Jallis ringte meg for en tid tilbake og var helt oppspilt over å ha fått Knut Lindseth til å åpne festivalen, sa Toby Tørresen, festivalens konferansier og programleder.

Espen Sand

Skalldyrsjef Jallis Eriksen blir intervjuet av Toby Tørresen.

Under åpningen ble Eriksen utfordret på hva han mente var festivalens tre store høydepunkter:

– Spise mat, Bjøro Håland og ha det gøy, svarte skalldyrsjefen diplomatisk.

Etter åpningen var det barnas aften i Mandal sentrum. Et godt oppmøte foran hovedscenen kunne kose seg med Vennebyen og forestillingen «Bestevenner med blålys».

Espen Sand

«Apa» var en kjent figur for de mange barna på festival i Mandal.

Espen Sand

Denne unge karen var ganske laid-back da Vennebyen entret scenen.

Espen Sand

Vennebyen på Skalldyrfestivalen 2018.